Телефонуйте нам з 9 до 18 в робочі дні →

Замовити дзвінок

+38 050 822-50-00 або ж ви можете →

Що робити бізнесу в умовах військової загрози: погляд американського інвестора

Олександр Лопатін для видання Новое Время https://cutt.ly/fAT1pnt 

Градус інформаційної напруги в Україні зростає. Посольства кількох країн радять своїм громадянам виїжджати з України через загрозу військового вторгнення. У неділю стало відомо, що з України чартерними рейсами почали вилітати деякі олігархи та бізнесмени. 

Засновник американо-української компанії ITW Systems Олександр Лопатін вчинив навпаки: він прилітає з США в Україну, щоб підтримати свою команду. На виробництві світлодіодного освітлення його компанії в Києві працює кілька десятків людей. Олександр переконаний: наразі головна задача власників та топ-менеджментів бізнесу в Україні показати на особистому прикладі своїм працівникам та клієнтам, що ніякої паніки немає, робота продовжується, а керівництво підтримуватиме свою команду, що б не трапилося.

У колонці Олександр Лопатін розповів, що говорять в США про ситуацію в Україні, і як діяти українському бізнесу з огляду на поточну ситуацію.

Відразу зазначу: особисто я налаштований оптимістично, і не вірю у те, що повномасштабне вторгнення справді відбудеться. Більшу частину року я перебуваю в США, тож маю змогу зсередини спостерігати за ставленням американців до ситуації в Україні. В Америці здебільшого не вірять у повномасштабне вторгнення в Україну, але за подіями слідкують дуже уважно. Заяви Білого Дому та американської розвідки мали на меті здійснити психологічний тиск на Путіна та нівелювати фактор очікуваного нападу. Ось що я бачу.

«Пересічні» американці — безумовно підтримують українців. Вони розуміють, що йдеться про захист суверенітету, незалежності та демократичних цінностей, а це громадянам США дуже відгукується. Загроза військового вторгнення Росії примусила дізнатися про Україну навіть тих, кого не зачепила інформаційна хвиля у 2014-му. Багато з них з подивом з’ясували, що Україна — найбільша країна Європи, а значить ситуація в ній впливає на весь світ. Тим не менш, останнім часом в американському естеблішменті лунають думки, що не потрібно допомагати українській владі з огляду на відсутність прогресу в демократичних реформах, реальній боротьбі з корупцією та тиску на опозицію.

Американські підприємці та інвестори — слідкують за кожною новиною про Україну. Навіть ті, які не мають прямих бізнес-зв’язків. Адже будь-яка нестабільність, особливо, коли мова про загрозу військового конфлікту в центрі Європи, відображається на ринках, акціях та мережах поставки товарів. Тож свій невеличкий «план Б» мають навіть ті, чий бізнес напряму ніяк не пов’язаний з Україною.

Як інвестор, який має в Україні бізнес, я не розсилаю своїм працівникам панічних інструкцій і протигази ми не закуповуємо. Хіба що про всяк випадок перевірили стан бомбосховища під нашим заводом. Але є кілька моментів, на які варто звернути увагу власнику кожного бізнесу в Україні:

1. Сервери з даними бізнесу мають бути за кордоном. Ми перенесли дані на іноземні хмарні сховища ще кілька років тому — не через загрозу військового вторгнення, а через незахищеність бізнесу в Україні загалом. Зокрема — перед рейдерськими атаками та свавіллям правоохоронних органів. Тож загалом ця порада стосується будь-якої компанії в Україні в будь-який час. Адже дані — це головне, що є у кожного сучасного бізнесу.

2. Бути з клієнтами на постійному зв’язку та показати, що у нас нічого не змінилося. Специфіка нашого бізнесу така, що клієнти фактично нічим не ризикують, але вони також стурбовані ситуацією та ставлять питання. Будь-якому українському бізнесу наразі важливо не зникати зі зв’язку і не відмовчуватися, а демонструвати своїм партнерам та контрагентам, що компанія продовжує працювати, і все йде нормально. Те, що називають «business as usual». Бізнес має справляти враження впевненого в своїх діях та високоорганізованого. Ніхто не хоче працювати з наляканим та розгубленим підрядником. Коли загроза мине, вас запам’ятають, як сильного та врівноваженого партнера.

3. Показати команді, що її підтримають. Це вже заїжджене твердження, але команда — це справді найголовніше, що є у кожного бізнесу. Найближчими днями я прилітаю в Україну — не тільки з бізнесових питань, а й щоб підтримати команду. Вона має бачити, що засновники не вивозять речі, не виводять капітал і нікуди не ховаються. Інвестори, власники бізнесу та топ-менеджери як ніколи мають демонструвати свою присутність, щоб співробітники бачили: напризволяще їх не кинуть. Ми всі в одному човні.

4. Мати «фінансову подушку». У 2014-му саме фінансовий резерв врятував нашу компанію та дозволив їй протриматися на плаву. Ситуація тоді була ще гірша — влади в країні фактично не існувало, і ніхто не знав, чим все закінчиться. Наші продажі впали в нуль, фактично бізнес був заморожений на кілька місяців. Але ми продовжували платити зарплату своїй команді, і сподівалися, що все налагодиться. Тоді саме фінансовий резерв допоміг нам не закрити бізнес, а дочекатися нормалізації ситуації. Наразі застосовуємо такий самий підхід: з одного боку, не панікуємо, з іншого — маємо фінансові інструменти на випадок, якщо бізнес на якийсь час втратить дохід, а працівників потрібно буде підтримати. Цей ризик ми заклали у бюджет на рік.

5. Розширити соціальні програми. Коли почалася пандемія — ми закупили маски та антисептики та виділяли фінансову допомогу на медичні потреби для співробітників компанії. Зараз — також посилили фінансову підтримку військових волонтерів, і збираємось під час мого перебування в Україні з командою небайдужих колег плести маскувальні сітки. Це діє терапевтично, об’єднує та заряджає оптимізмом.

В будь-якому разі, чи є загроза вторгнення, чи ні — бізнесу в Україні розслаблятися не доводиться ніколи. Зрештою, в Україні вже 8 років триває війна. А, наприклад, Ізраїль десятиліттями перебуває у ситуації перманентної війни, та це не заважає місцевому підприємництву існувати і розвиватися. Бізнес пристосовується до будь-яких обставин. 

Більші ризики для бізнесу я наразі бачу всередині України. У тому, як діє влада у боротьбі з пандемією, наскільки незахищені підприємці перед діями правоохоронних органів, і як важко (фактично неможливо) бізнесу чесно захистити себе в судах. Буквально в грудні минулого року канадська компанія TIU демонтувала свою сонячну електростанцію на Дніпропетровщині, бо не змогла захистити свої інвестиції перед правосуддям. Це те, що відбувається в Україні вже зараз і що вже впливає на економіку країни, рівень життя населення і має реальнішу загрозу, ніж гіпотетичне військове вторгнення. Безумовно, потенційна загроза ескалації військового конфлікту це фактор ризику, але на мій погляд, відсутність верховенства права і закону, реальних інструментів захисту бізнесу та інвестицій та непередбачуванність становить також суттєві ризики для бізнесу.

Інтерв’ю Олександра Лопатіна президенту АСС Андрію Гундеру
Подробнее
13 тра
Інтерв’ю Олександра Лопатіна президенту АСС Андрію Гундеру
ITW Systems взяла участь у онлайн зустрічі з в.о. першого заступника голови КМДА
Подробнее
6 тра
ITW Systems взяла участь у онлайн зустрічі з в.о. першого заступника голови КМДА
Олександр Лопатін для агенції Інтерфакс-Україна
Подробнее
4 тра
Олександр Лопатін для агенції Інтерфакс-Україна
covid
Подробнее
27 кві
Режим роботи ITW Systems на час подовження карантину
alexander lopatin
Подробнее
22 кві
Олександр Лопатін, ITW Systems : основний і безцінний ресурс нашої компанії – це люди
ITW
Подробнее
17 кві
Онлайн зустріч з Юлією Ковалів
Вплив COVID-19 на бізнес в Україні - повторне опитування АСС та Deloitte
Подробнее
11 кві
Вплив COVID-19 на бізнес в Україні – повторне опитування АСС та Deloitte
О. Лопатін
Подробнее
30 бер
Держава має подбати про механізм підтримки вітчизняних виробників – засновник ITW Systems Олександр Лопатін
Подробнее
25 бер
Олександр Лопатін в етері телеканалу Україна 24
Подробнее
20 бер
Як впливає епідемія COVID-19 на бізнес в Україні?
itw systems
Подробнее
13 бер
До уваги наших партнерів!
Олександр Лопатін в етері Obozrevatel TV
Подробнее
26 лют
Олександр Лопатін в етері Obozrevatel TV
Фото: офіційне інтернет-представництво Президента України
Подробнее
25 лют
Позицію ITW Systems озвучено під час зустрічі із Президентом України
itw systems
Подробнее
14 лют
Інтелтек Україна на AmCham Ukraine Annual Members Appreciation Reception 2020
Американська торговельна палата в Україні.
Подробнее
7 лют
Здобутки американського бізнесу в Україні обговорювали під час візиту Держсекретаря США
©2024
- ТОВ «Інтелтек Україна». Всі права захищено.
Top